NAGASAKI IOUJIMA HOTEL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


THE LUX BAR Osaka Uehonmachi



















Photo:Yoshihisa Araki

Description
ストックマネジメントを活かした、バーのインテリアとエクステリアのデザイン。プロジェクトを進めるにあたり念頭に置いたのは、はじめてお店を持つオーナーの為に経済的合理化をはかるシンプルな構成が最良と考えた。その上でお店の要となる部分に、良質素材を採用することとした。そうすることで、内へは居心地を向上させ、外へはお店の品質を表す効果を狙った。カラーリングは茶(ウォールナット)とダークグレー(ナラと化粧板)のツートン。これらの色、材質はオーナーを含めた利用者の心理的要求を満たすことを目的とした。さらにそれらツートンをグレーで包込むように溶けさせ全体を緩和させることで、お酒を飲むムードを与えながらツートンだけとは違う良い意味をもたらせるよう考えた。(設計施工会社との協働
プロジェクト)

The design is based upon the concept of utilizing the existing architect/building and turn it into something else that will last long.  The design work was made for interior and exterior of this bar.  In order to proceed the project, what came on my mind first and foremost was the simple structure. Since it is the first time for the owner to run a business of his own, it would be the best to make it streamlined that makes economical sense too, I thought. Having that as a basis, it was decided to use high quality material for the essential part of the bar, as it plays a role to improve the inside comfort and to expresse the quality of the service toward the outside of the place.  The colour scheme consists of two tones which are brown (walnut) and dark grey (oak and decorative laminate).  The purpose of using these colours and the material is to fulfill mental satisfactory of the users including the ownerhimself.  In addition to the use of two tones, the fact that grey colour wraps them to integrate them together creates the ambience for elegant evenings with drinks, and it gives the depth to the atmosphere which cannot be accomplished just with the two tones.
 

ザ・ラックス・バー
所在地:大阪市天王寺区東高津町7-23ラーク浜田ビル1F
開業日:2015年4月16日
設計:コングデザインオフィス 河野知二(設計施工会社との協働設計)
グラフィックデザイン:コングデザインオフィス 河野知二
床面積:75.41


KIDS ROOM

 




Description
神戸市三ノ宮に本社を構える企業が、働く社員のためと多様な働き方をサポートするための機能を設けた一時預かり専用託児所の設計。

所在地:兵庫県神戸市
開業日:2014年4月
床面積:47.99


BAR&GELATERIA RAFFINATO (Umekita Grandfront Osaka)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Photo:Hiroki Kawata
 

Description
グランフロント大阪の地下に位置するイタリアンレストランオーナーシェフが展開する2店舗目のジェラートショップのインテリアデザイン。出店立地はショップが集積されるゾーンからは離れ個店化され、あらかじめ用意された3方を覆うガラススクリーンと水景デッキを有する32峩間。あらゆる角度、距離からお店の見え方を繰り返しスタディする中、隣接する公共通路や外部空間との対比と繋がりを重視することとした。それらを重視する事によりガラススクリーン越しに全てが見渡せる区画特性を活かしながらも限られた小空間に存在感とどこまでも続く様な広がりを与えることが出来るのではないかと考えた。店内は外部空間に対比する白色で統一されコの字型の人工大理石貼りカウンターを中心にジェラート、ラ・チンバリー(エスプレッソマシン)らお店の主力となるアイテムに注意喚起ができるよう、それぞれに合う厳選したゴールドを用い縁取り。天井は外部空間と同じ3000Hで水平に組み、およそ9000個の鏡面ゴールドドット群を配置。そうすることにより周辺の風景を取り込み揺らぎながら映し出す装置となり、外部空間と繋がりを促す事を狙いとした。外部空間が持つ広がりある開放感とその空気を乱さぬよう店内のディテール、シルエット、仕上に注意を払い上質な商品、サービス、アクティビティの為のニュートラルな舞台づくりを心掛けた空間。

This interior design is for an Italian restaurant owner/chef who has developed his second gelato shop on the basement floor of GRAND FRONT OSAKA, the latest large-scale project in Osaka.The spot for this gelateria is away from the collective shop area, so that it stands as more of an independent place.  The 32 square meters space was preliminarily provided with glass screens that wrap the 3 sides, as well as the waterfront deck for the view.While I investigated the sight of this space from every possible angle, I decided to place a high value on the contrast and the connection between the outside space such as public roads, and the inside of this shop.Having considered these outside factors, I thought I would be able to give this limited space a more spread out feeling and a powerful presence, by utilizing the characteristics of this specific location that enables us to overlook everything out there through the glass screens.The white interior contrasts with the outside view.  The main features inside of the shop, such as the counter with cultured marble surface, the gelato case and LA CIMBALI Espresso machine, are all framed in separate, specially selected gold bordering, The ceiling height was set at 3000mm to match the outside space, and is covered with approximately 9000 gold circles.  This allows the outside view to come inside as a wavering reflection, aiming to connect the two different spaces. The interior was completed with a high attention to detail, which harmonises with the spacious atmosphere outside. This creates the perfect setting for quality food, drinks and service.

バール&ジェラテリア ラッフィナート
所在地:大阪市北区大深町 うめきた広場B1F
開業日:2013年4月26日
設計:コングデザインオフィス 河野知二
グラフィックデザイン:ポリフォニック 阪本敦
床面積:32

RAFFINATO


BAR&GELATERIA RAFFINATO (Nakanoshima)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Photo:Hiroki Kawata

 

バール&ジェラテリア ラッフィナート
所在地:大阪市北区中之島2-3-18フェスティバルプラザB1F
開業日:2012年11月28日
設計:コングデザインオフィス 河野知二
グラフィックデザイン:ポリフォニック 阪本敦
床面積:55.5

RAFFINATO


BAR&GELATERIA RAFFINATO (Nakanoshima) Description

 
 

Photo:Hiroki Kawata
 
Description
兵庫県芦屋市に構えるイタリアンレストランが新たに展開するテイクアウトも充実したジェラート/コーヒー/パニーニ/アルコールを提供するバンコカウンターとイートインを有するショップのためのデザイン。出店立地は劇場とオフィスフロアを持つ高さ200Mの大阪・中之島フェスティバルタワー商業ゾーンの17坪区画。重厚な素材感とダークカラーをまとう中之島フェスティバルタワーに対し、17坪のお店の全体空間は白色を採用した。そうする事により外部空間はビルとのコントラストを活かしながら白で主張し、内部空間においては採用したディテールを含め全ては無の存在としての効果を期待した。特に内部空間におけるそれらの配慮は店内のジェラートケース、デリケースの中の商品群やエスプレッソマシンの存在を際立てる事を設計意図とした。内部空間のバンコカウンターとイートインのテーブル/ベンチシート本体は人工大理石でつくられ、2分された空間を繋ぐ役割りを素材に与えると共に、触って冷たくない手触りの良さを注視した。またイートインで使われる家具は全てこのお店のためのオリジナルデザインとなっている。特に椅子については内部空間のスケールに合わせてコンパクト化し想定する空間に合わせてムダのないデザインにした。しかしデザイン性を重視しただけでなく腰掛けてみると低くやや立ち気味の背板に腰骨を押され自然と背筋の伸びる機能性を併せ持つ気持の良い結果を得る事となる。グラフィックデザインにおいてはショップロゴや店内に配されたドットパターンは「ピリオド」を示すものであり、文章等の区切りに使われる小さい丸を日常に流れる時間を一区切りする休息の場としての意味合いをドットパターンに込めた。日本や海外がもつ伝統や文化を習い、自分なりの美意識と日常に埋没するアイデアを織り交ぜ、現在の時流と将来におけるモノの価値を再考しながら、商業的かつ経済的時流とどこまで歩みを揃えるかとどのように共存できるかを試行したしつらえをオーナーシェフと共に試みた

It is designed as a place that serves gelato, coffee, panini, alcohol to eat in, as well as to go, providing a banco (counter) and tables to be seated.  It was planned as an extended business of an Italian restaurant located in Ashiya, Hyogo.The given location is a section of 56.1sqm in the commercial area of Nakanoshima Festival Tower, which accommodates office floors, a theater and a shopping zone in their 200m high architecture. As opposed to Nakanoshima Festival Tower, which gives a solid feel with its material and dark color, the color of white is employed to create an overall atmosphere for this space of 56.1sqm cafe/bar. That enables the appearance of this cafe/bar to stand out utilizing the contrast to the whole building, and I aimed to make the interior space including the details to have the effect of non existent (nothingness).The purpose of this effect was to accentuate what is to be displayed inside the gelato case and deli case and the existence of an espresso machine. The banco (counter) and the table space including the bench seat for the interior space are made of cultured marble. They function as connection for the divided area, but what is also focused is their texture that do not feel like cold substance.All the furniture used for the table section are uniquely designed just for this place.The chairs especially were elaborately designed to be functional yet as compact as possible in size to utilize the limited space. Any possible waste of the space was trimmed from these chairs. It however did not compromise the comfort for the design. One can feel the natural push on their lower back, and spontaneous stretch on their back and set them selves for a good posture, hence it results in their physical comfort.As for the graphic design, dot patterns are used for the logo and for the interior of the place. The dot indicates a period or full stop.  As it is used in the writing form to break per sentence, I wished that these little circles imply the time to pause and have a break in people's lives.Having learned from the traditions of my own country, Japan, and other cultures from abroad, I attempted to mix the aesthetic consciousness that I value, and those ideas that are hidden in the daily lives, then put those on a substance that reflects the trend but will retain in the future. Also in cooperation with the owner/chef, we thought about how to get on the commercial and economic flow. I hope to have embodied that concept in this place.


CHAIR FOR GELATO SHOP

 

 

 

Description

 

大阪市北区中之島フェスティバルタワー地下に位置するジェラートショップの為の椅子のデザイン。床面積55.5平米と天井高さ2370に合わせてギリギリまでコンパクト化し配置される空間に合わせてムダのないデザインにした。デザイン性を重視しただけでなく腰掛けてみると低くやや立ち気味の背板に腰骨を押され自然と背筋の伸びる機能性を併せ持つ気持ちの良い結果を得る事となる。


AN26(SKELETON BICYCLE STOOL)



 

 

 


Description

自転車用パーツを利用したスツールのデザイン。できるだけ簡素な構成で機能的なスツールができないかと考えた。5°の傾斜角をつけ溶接された31.8φと38.1φの鉄パイプを自転車のフレームスケルトンに見立てながら自転車部品2点を組み合わせる事によりそのパーソナリティと作業用途に応じて座面が上下する機能を与えた。デザイン行為と既存の良品を組み合わせることで単なる椅子にとどまらない、ハイブリッドな道具を考えたデザイン。
This stool is designed utilizing bicycle parts.The simplest possible composition yet highly functional stool was sought.Two steel pipes of 31.8φ and 38.1φ are welded together with 5° angulation and integrated into a stool, as if they were to fit in the frame skeleton of a bicycle.  2 components of a bicycle are joined in an unusual way along with the inspiration to bring a function to a seating face, which moves upwards or downwards in accordance with user's preference and their style of work.Designing can simply be bringing existing fine items together,and that takes just a hybrid piece of beauty,which aIso works as a tool.


LIVING&DESIGN CREATERS BLOCK 2015

 

 

 

Photo:Stirling Elmendorf


A PRODUCT

 

 



 



CALENDER

S M T W T F S
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
<< December 2018 >>

PROFILE

有限会社コングデザインオフィス
〒550-0003
大阪市西区京町堀1丁目6番23号
西京町堀ビル3F32/33
Tel. 06.6445.0566
Fax. 06.6445.0590

RECENT ENTRIES

CATEGORIES

ARCHIVES

LINKS

OTHERS

MOBILE

qrcode